Details wandelingen

Details wandelingen

Ik neem je graag mee op een historische wandeling door Amsterdam. We volgen de sporen van de geschiedenis die vandaag de dag nog te vinden zijn in deze stad. Ik vertel over de ontwikkeling van de stad en hoe haar inwoners deze hebben vormgegeven.

RONDELEIDINGEN > BOEK NU

Joods Kwartier
+ Standaard: de standaard toer duurt 1 1/2 uur – €30 pp.
+ Uitgebreid: ik bied een lange, uitgebreide versie van 2 1/2 uur – €45 pp.*
*excl. drankjes tijdens stops onderweg

Tijdens mijn rondleiding door het Joods Kwartier neem ik je graag mee op een reis door de tijd die begint bij de komst van de eerste Portugese en Spaanse Joden naar de buurten rond het huidige Waterlooplein. We lopen vanaf de statige synagoges aan het Mr. Visserplein, via Uilenburg en Rapenburg, de Plantage en de 20ste eeuw binnen. Ik vertel over de geschiedenis van Joods Amsterdam én mijn eigen familie.

+ hoogtepunten
de Hoogduitse en de Portugese synagoges / het Waterlooplein / de stadseilanden / “Stolpersteine” / het Auschwitschmonument / de Hollandse Schouwburg / het Holocaust Namenmonument

Amsterdam 750
+ Standaard: de standaard toer duurt 2 1/2 uur – €45 pp.*
+ Uitgebreid: ik bied een lange, uitgebreide versie van 3 1/2 uur – €60 pp.*
*excl. drankjes tijdens stops onderweg

Amsterdam maakt zich klaar voor op 750e verjaardag in 2025. Op 27 oktober 1275 werden een kleine nederzetting aan de Amstel en zijn inwoners voor het eerst genoemd door de graaf van Holland. Graaf Floris V gaf hen de vrijheid om door zijn graafschap te reizen zonder belasting te betalen. Dit privilege wordt gezien als de basis voor de opkomst en bloei van Amsterdam als handelsmacht in de 17e eeuw. Van 1300 tot 1700 bouwde de stad haar even beroemde als beruchte handelsnetwerk op en groeide van 1000 naar 200.000 inwoners, de vele gebruiken van de nieuwkomers absorberend. Wandelend door het historische centrum van Amsterdam is deze geschiedenis nooit ver weg.

Tijdens deze wandeling neem ik je mee op een reis door de tijd. Vanaf de Dam – de daadwerkelijke dam in de rivier waar de eerste inwoners woonden – volgen we de sporen van de stedelijke ontwikkeling. We komen langs de gevels van gebouwen zoals Sweelinck, Spinoza en Rembrandt die hebben gezien. We steken grachten over die door de generaties zijn gegraven die de stad hebben opgebouwd. We zoeken naar de overblijfselen van lage en hoge cultuur, de rijken en de armen, slavernij en vrijheid.

+ hoogtepunten
de Dam / de Oude Kerk / het Centraal Station & het Damrak / de Nieuwmarkt / het Waterlooplein & de Joodse Buurt / de Gouden Bocht.

>> BOEK NU


SPECIALE ARRANGEMENTEN

Ik ben tevens beschikbaar voor privérondleidingen, jongerentours en lezingen.

Mail voor meer informatie naar historicaltours@onnowarns.nl.